Δίδυμος Ναός στην Αίγινα. Άγιος Γεώργιος & Άγιος Δημήτριος
Ανάμεσα στις δεκάδες εκκλησίες της Αίγινας, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δίδυμος ναός του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιοχώρας. Και παρόλο που από τον “Μυστρά της Αίγινας” δε λείπουν οι εκκλησίες, αυτός ο δίδυμος ναός μπορεί να αποτελέσει από μόνος του μια καλή αφορμή για να επισκεφτούμε τον μεσαιωνικό οικισμό.
Ιστορικά στοιχεία
Η δίκογχη (δίδυμη) Βασιλική του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου είναι ένα πρωτότυπο κτίσμα. Στα παλιά χρόνια, οι δίδυμες εκκλησίες τιμούσαν δύο Αγίους. Απευθύνονταν σε χριστιανούς διαφορετικών δογμάτων, όπως για παράδειγμα οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί. Τα δίδυμα εκκλησάκια βρίσκονται στην κορυφή του λόφου της Παλαιοχώρας. Τα βρίσκουμε σε υψόμετρο 355 μέτρων, μέσα στο κάστρο που χτίστηκε από τους Βενετούς το 1654. Εκτός από τη διπλή εκκλησία, το κάστρο περιλάμβανε 60 σπίτια και έξι δεξαμενές. Οι δίδυμες εκκλησίες λέγονται αλλιώς και Άγιος Γεώργιος και Άγιος Δημήτριος Κάστρου. Οι κάτοικοι της Παλαιοχώρας έχτισαν μέσα στο κάστρο του οικισμού αυτόν το διπλό ναό αφιερωμένο στους δύο στρατιωτικούς Αγίους που θα τους προστάτευαν από τις επιδρομές των εχθρών. Η ανέγερση του διπλού ναού εκτιμάται ότι έγινε κατά τον 16ο-17ο αιώνα.
Τα 2 κλίτη
Στον τύπο των διδύμων ναών γίνεται επανάληψη του μονόχωρου δρομικού κατά τον μεγάλο άξονα. Έτσι δημιουργούνται δύο κλίτη για τη λειτουργική εξυπηρέτηση των δύο δογμάτων. Το αριστερό ή βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και τους Καθολικούς. Ενώ το δεξιό ή νότιο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και είναι ο Ορθόδοξος ναός. Συνήθως το ένα κλίτος, αυτό του καθολικού δόγματος, είναι μικρότερο σε διαστάσεις από το ορθόδοξο. Το καθολικό τμήμα οφείλεται στην προσπάθεια των δυτικών να επιβάλλουν τον καθολικισμό, καταλύοντας παράλληλα το ορθόδοξο δόγμα με οποιονδήποτε τρόπο, κάτι που εντάθηκε κατά τον 16ο αιώνα.
Ο εσωτερικός χώρος των δύο ναών χωρίζεται με τοίχο, ενώ ο ναός είναι χτισμένος από ακατέργαστη πέτρα.
Ο δίδυμος ναός σήμερα
Οι τελευταίες εργασίες συντήρησης είχαν γίνει το 1967, αλλά τον Νοέμβριο του 2021 μπήκαν καινούργιες πόρτες και παράθυρα για την προστασία των δύο ναών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα άγρια ζώα. Ο διπλός ναός όμως, σε γενικές γραμμές δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι η δυσκολία πρόσβασης σε αυτόν επειδή βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του λόφου και η ανάβαση απαιτεί μεγάλη προσοχή.
Ετικέτες: Δίδυμος Ναός, εκκλησιαστικός τουρισμός, Θρησκευτικός Τουρισμός, Αίγινα