Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Ύδρα | One Day Cruise

Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Ύδρα

Αν βρίσκεστε ή πρόκειται να περάσετε στην Ύδρα κάποιες μέρες, μια υπέροχη ιδέα που συνδυάζει άσκηση, τουρισμό και εξερεύνηση είναι μια επίσκεψη στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Όπως κάθε εκκλησάκι αφιερωμένο στον εν λόγω Προφήτη, το Μοναστήρι βρίσκεται ψηλά, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 487 μέτρα. Η διαδρομή που οδηγεί σε αυτό είναι εύκολη και διαρκεί με τα πόδια 1-1,5 ώρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε και με γαϊδουράκι.

Η διαδρομή

Ξεκινάτε από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στην Κιάφα που είναι ο παλαιότερος οικισμός της Ύδρας. Από εκεί ακολουθείτε το ανηφορικό, πευκόφυτο μονοπάτι που οδηγεί στο Μοναστήρι.

Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1813 από αγιορείτες Κολλυβάδες πατέρες. Πήρε τη θέση μιας μικρής μονής που ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης της Ύδρας. Πριν φτάσετε, θα συναντήσετε στο δρόμο σας ένα γυναικείο μοναστήρι. Αν κουραστείτε, μπορείτε να σταματήσετε για ένα διάλειμμα και να απολαύσετε τη θέα. Να γνωρίζετε ότι υπάρχουν παγκάκια διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής. Φτάνοντας κοντά στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, θα συναντήσετε μια διασταύρωση. Αν στρίψετε δεξιά, θα οδηγηθείτε στη γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας. Η εκκλησία της Μονής χτίστηκε το 1821. Από εκεί μπορείτε να αγοράσετε περίτεχνα εργόχειρα που θα δείτε στον περίβολο της εκκλησίας. Βρισκόμενοι στο σημείο της διασταύρωσης και συνεχίζοντας ευθεία όμως, το μονοπάτι γίνεται καλντερίμι με σκαλάκια που οδηγούν στην πύλη της Μονής του Προφήτη Ηλία.

Ένα ψηφιδωτό που παριστάνει τον Προφήτη στολίζει την πύλη και δεν περνά ποτέ απαρατήρητο. Στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού υπάρχει στέρνα με πόσιμο νερό. Υπάρχει επίσης μια πλούσια βιβλιοθήκη που οργανώθηκε το 1870.

Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία

Ο ρυθμός του καθολικού της Μονής είναι απλής βασιλικής με τρούλο και περιβάλλεται από κελιά ή βοηθητικά κτίσματα. Εγκαινιάστηκε την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου το 1815. Θα μπορέσετε να δείτε κάποιες φορητές εικόνες, όπως ο Παντοκράτωρ στον τρούλο του ναού, η Πλατυτέρα και ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο. Τον καιρό της Επανάστασης του 1821 το Μοναστήρι λειτούργησε ως φυλακή. Εκεί έμεινε φυλακισμένος κατά το 1825 για τέσσερις μήνες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μετά τη σύγκρουσή του με τον Γεώργιο Κουντουριώτη, αλλά και άλλοι οπλαρχηγοί.

Extra tip

Σε μικρή απόσταση από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το όρος Έρως, η υψηλότερη κορυφή του νησιού, ύψους 598 μέτρων. Η διαδρομή από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία μέχρι την κορυφή χαρακτηρίζεται δύσκολη και χρειάζεται κανείς περίπου 15 λεπτά για να φτάσει σε αυτήν, όμως αξίζει να την κάνετε. Κι αυτό επειδή από το συγκεκριμένο σημείο μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα που ενώνει το νησί με τον κόλπο του Αργοσαρωνικού και το Μυρτώο Πέλαγος.

Ετικέτες: Ύδρα, Μοναστήρια, Προφήτης Ηλίας