Αθλητικές διοργανώσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού (Μέρος Α’) | One Day Cruise

Αθλητικές διοργανώσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού (Μέρος Α’)

Οι λάτρεις του αθλητισμού και των αθλητικών διοργανώσεων έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού διαθέτουν μια μεγάλη ατζέντα σχετικά με αθλητικά γεγονότα που απλώνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

SwimRun Hydra

Το SwimRun είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018 στην Ύδρα. Πρόκειται για έναν αγώνα που συνδυάζει κολύμπι και τρέξιμο, μόνο που οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια όλου του αγώνα, οι αθλητές είναι δεμένοι κυριολεκτικά ο ένας με τον άλλο με ένα ελαστικό σχοινί. Αγωνίζονται σε εκτός δρόμου διαδρομές τρεξίματος και κολύμβησης, εναλλάσσοντας συνεχώς το ένα άθλημα με το άλλο. Κάθε ζευγάρι πρέπει να τρέξει όλο τον αγώνα μαζί μέχρι τον τερματισμό. Το σχοινί είναι ειδικό και παρέχεται από τη διοργάνωση.

Kapodistrias Run – Αίγινα

Ο αγώνας ''Ιωάννης Καποδίστριας'' ξεκίνησε το 2012 από το Σύλλογο Στίβου της Αίγινας και τους δρομείς υγείας της Αίγινας, σε συνεργασία με το δήμο του νησιού. Αρχικά ο αγώνας απευθυνόταν σε παιδιά, σημειώνοντας υψηλό αριθμό συμμετοχών και επιτυχία. Έναν χρόνο μετά η διοργάνωση πήρε τη σημερινή της μορφή, με τη συμμετοχή ατόμων όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα. Το Kapodistrias Run έχει συμβάλει στη διάδοση του αθλητισμού στην Αίγινα. Μάλιστα, συμμετέχουν κάθε χρόνο σπουδαία ονόματα του στίβου.

Η βασική διαδρομή είναι των δέκα χιλιομέτρων με αφετηρία και τερματισμό το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Επίσης, υπάρχει ένας αγώνας δρόμου πέντε χιλιομέτρων με ίδια σημεία εκκίνησης και τερματισμού. Η διοργάνωση περιλαμβάνει και παιδικούς αγώνες για νήπια (200 μέτρα), για παιδιά πρώτης έως τρίτης δημοτικού (800 μέτρα) και για παιδιά τετάρτης έως έκτης δημοτικού (1500 μέτρα). Το Kapodistrias Run πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον μήνα Ιανουάριο.

Αγώνας βουνού “Ελλάνιος Δίας” - Αίγινα

Πρόκειται για μια καινούργια διοργάνωση που θα λάβει χώρα στις 20 Νοεμβρίου 2022 στην Αίγινα. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να γνωρίσει ο κόσμος την ορεινή Αίγινα και να μάθει την ιστορία της. Τον αγώνα διοργανώνει ο Σύλλογος Στίβου Αίγινας με τη σύμπραξη του δήμου του νησιού και την υποστήριξη της ομάδας Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας, του νοσοκομείου Αίγινας και του συλλόγου Φίλοι Fistiki Fest.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες. Υπάρχει ο αγώνας των 23 χιλιομέτρων “Ελλάνιος Δίας”, ο αγώνας 8 χιλιομέτρων “Αρχαίος Ελαιώνας”, η πεζοπορία 8 χιλιομέτρων “Αρχαίος Ελαιώνας” και οι παιδικοί αγώνες ενός χιλιομέτρου για παιδιά τετάρτης έως έκτης τάξης δημοτικού και 500 μέτρων για παιδιά μέχρι και τρίτης δημοτικού αντίστοιχα.

Οι αγώνες θα έχουν σημείο εκκίνησης και τερματισμού τον Μαραθώνα Αίγινας. Οι βασικοί αγώνες περιλαμβάνουν σημεία με άσφαλτο, χωματόδρομους και μονοπάτια. Υπάρχουν επίσης μικρές υψομετρικές διαφορές. Ο αγώνας των 8 χιλιομέτρων είναι μέτριας δυσκολίας. Η διαδρομή περιλαμβάνει τον Αρχαίο Ελαιώνα, το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας και τον παραδοσιακό οικισμό Παχειά Ράχη. Στο σημείο αυτό διαχωρίζεται η μικρή από τη μεγάλη διαδρομή που περιλαμβάνει άλλα 250 μέτρα. Ακολουθεί η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και ο μικρός οικισμός Καπότηδες, με τέρμα την παραλία του Μαραθώνα.

Η διαδρομή των 23 χιλιομέτρων περιλαμβάνει πολλά τεχνικά μονοπάτια που αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας και γι’ αυτό απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους δρομείς. Ξεκινά και αυτή από την παραλία του Μαραθώνα και είναι ως ένα σημείο η ίδια με αυτήν του αγώνα των 8 χιλιομέτρων. Η διαδρομή αυτή έχει το προνόμιο ότι φτάνει ως την υψηλότερη κορυφή του νησιού με υψόμετρο 532 μέτρα.

Ετικέτες: αθληικές δραστηριότητες, αθλητικές διοργανώσεις, SwimRun, Ελλάνιος Δίας, Kapodistrias Run, μαραθώνιος, κολύμπι, τρέξιμο