Έκθεση Φωτογραφίας: Η Ύδρα του Robert McCabe, 1950’s-1960’s | One Day Cruise

Έκθεση Φωτογραφίας: Η Ύδρα του Robert McCabe, 1950’s-1960’s

Μια σπουδαία έκθεση έλαβε χώρα για τους λάτρεις της φωτογραφίας στην ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα από τις 19 Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2022. Την έκθεση παρουσίασε η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μιαούλεια 2022. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε φυσικά ο ίδιος ο καλλιτέχνης Robert McCabe. Λόγο έβγαλαν ο εκδότης και συγγραφέας Άδωνις Κύρου και ο δημοσιογράφος Άγγελος Ρέντουλας.

Ποιος είναι ο Robert McCabe;

Γεννημένος στο Σικάγο το 1934 από πατέρα εκδότη μιας από τις πρώτες εικονογραφημένες εφημερίδες της Νέας Υόρκης, ο McCabe εκδήλωσε πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία. Το ταξίδι που έκανε ως φοιτητής στην Ελλάδα σε ηλικία μόλις 21 ετών έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Τις χρονιές 1955 και 1957 ο McCabe βρέθηκε σε αποστολή για λογαριασμό του Νational Geographic φωτογραφίζοντας τα κυκλαδίτικα νησιά. Στις φωτογραφίες του Αμερικανού που τραβήχτηκαν στην Ύδρα, μπορεί να διακρίνει κανείς το ενδιαφέρον του για έναν τόπο παρθένο και αυθεντικό, όπως ήταν εκείνη την εποχή το νησί και τη λαχτάρα για ανακάλυψη που διαθέτει κάθε ταξιδιώτης. Φαίνεται επίσης ο θαυμασμός ενός ανθρώπου με κλασική παιδεία και αισθητική για τους σκληραγωγημένους κατοίκους του νησιού που άντεχαν στα δύσκολα και η αγάπη του για την Ελλάδα. Φωτογραφικό υλικό του McCabe έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Από το 1979 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 15 λευκώματα και κατάλογοι εκθέσεών του με φωτογραφίες από Ευρώπη, Αμερική, Κίνα, Αβάνα και Ανταρκτική.

Η Ύδρα των 1950s-1960s

Ένα νησί σχεδόν αγνώριστο που επιβίωνε με δυσκολία μέρα με τη μέρα, όπως όλη η μεταπολεμική Ελλάδα ήταν η Ύδρα. Φτώχεια και εγκατάλειψη σε έναν οικισμό με κατοίκους που απέπνεαν απογοητευμένοι και κουρασμένοι μια χαμένη αίγλη, ένα περασμένο μεγαλείο. Στην Ύδρα του 1950 τα πράγματα άρχιζαν σταδιακά να αλλάζουν. Ξεκίνησε να δημιουργείται σιγά σιγά ένας γοητευτικός μικρόκοσμος που αποτελείτο από κοσμοπολίτες καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής παράλληλα με την έναρξη της τουριστικής ανάπτυξης. Οι φωτογραφίες του McCabe εκείνης της εποχής παρουσιάζουν την Ύδρα ανάμεσα σε δύο διακριτές φάσεις: Από τη μια η παραδοσιακή νησιώτικη κοινωνία που επιβίωνε ακόμα με δυσκολία και από την άλλη το κοσμοπολίτικο κέντρο που εξελισσόταν σταθερά σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Τι απεικονίζουν οι φωτογραφίες του

Όποιος επισκέφθηκε την έκθεση θα παρατήρησε αμέσως τα χαρακτηριστικά σημεία της Ύδρας σε όλες τις φωτογραφίες. Ανάμεσά τους, το καμπαναριό του Μοναστηριού της Παναγίας, οι επιβλητικές άγκυρες, η προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, οι πέτρινες μάντρες των σπιτιών, ο κυματοθραύστης με τα καΐκια. Πίσω από την ομορφιά και την καλλιτεχνία, οι λεπτομέρειες στις φωτογραφίες αποκαλύπτουν στο παρασκήνιό τους την ύπαρξη μιας δύσκολης εποχής. Παλιά επιβλητικά σπίτια, εγκαταλειμμένες πέτρινες αποθήκες στο λιμάνι, το παλιό κτήριο του Ιστορικού Αρχείου, η “Νεράιδα”, το πλοίο-σύμβολο της εποχής, τα μαγαζιά στην προκυμαία με τις ριγέ τέντες και τις χειροποίητες επιγραφές, τα καφενεία. Μαζί με αυτά και οι άνθρωποι της Ύδρας, οι βιοπαλαιστές της εποχής, τα παιδιά που τριγύριζαν στο λιμάνι. Οι φωτογραφίες είναι μεν παλιές, αλλά έγχρωμες. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την αποτύπωση των χρωμάτων που προδίδουν με τον τρόπο τους την εποχή. Τέλος, αποτυπώνονται ακόμα το μοναδικό φως του ελληνικού ήλιου, οι σκιές των σπιτιών, των βράχων, των πλεούμενων και της θάλασσας κάθε στιγμή και ώρα της ημέρας.

 

Ετικέτες: έκθεση φωτογραφίας, οικία Κουντουριώτη, 1950-1960, Robert McCabe, πολιτισμός, Ύδρα