Η ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21 στον Αργοσαρωνικό | One Day Cruise

Η ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21 στον Αργοσαρωνικό

Η ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21

Μια πρωτότυπη πλωτή έκθεση από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου μετέφερε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και τον Σεπτέμβριο το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος “Μάνια” του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος”. Το σκάφος πραγματοποίησε στάσεις σε πολλά λιμάνια της νησιωτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος και Αίγινα.

Η ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21, όπως ονομάστηκε η πλωτή έκθεση των κειμηλίων του 1821, είχε αναβληθεί δύο φορές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τελικά όμως πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η αρχή έγινε από το λιμάνι της Χίου στις 26 Ιουνίου και ακολούθησαν 20 νησιά συνολικά. Ανάμεσά τους η Λέσβος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, η Άνδρος, η Σύρος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Τελικός σταθμός ήταν το λιμάνι του Πειραιά. Όπου και όταν υπήρχε λόγος και φυσικά επιτρεπόταν ανάλογα με τη θαλάσσια περιοχή, την έκθεση πλαισίωναν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, όπως και ιδιωτικά συνοδευτικά σκάφη.

Σκοπός της έκθεσης

Πρωταρχικός και κεντρικός σκοπός της πλωτής έκθεσης ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21 ήταν η ανάδειξη του ναυτικού αγώνα του ‘21 μέσα από αυθεντικά κειμήλια των Συλλογών του Μουσείου και με τη βοήθεια ψηφιακών εφαρμογών.

Ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπαγή από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, διάφορα φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στον αγώνα, ήταν μερικά μόνο από όσα είδαν οι επισκέπτες της έκθεσης.

Το αφήγημα της έκθεσης ξεκινά από το Αιγαίο των χρόνων που προηγήθηκαν της Επανάστασης και περιγράφει τα πρώτα βήματα της δημιουργίας ελληνικών μονάδων που θα μάχονταν κατά του οθωμανικού στόλου.

Άλλος ένας σκοπός της έκθεσης αποτέλεσε η ανάδειξη των ναυτότοπων, των ιστορικών νησιών και των γεγονότων και προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον Ναυτικό Αγώνα. 

Η συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς

Πολύτιμος αρωγός της έκθεσης υπήρξε η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα υποστήριξε τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση της έκθεσης. Επίσης ανέλαβε και τη δημιουργία του αναμνηστικού μεταλλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος/Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Έτσι, επισκέπτες και κάτοικοι των νησιών από τα οποία πέρασε η έκθεση, είχαν την ευκαιρία να δουν και να συμμετάσχουν στις σχετικές επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Τη διοργάνωσή τους είχαν αναλάβει τοπικοί φορείς και η Τράπεζα Πειραιώς.

Το επιστημονικό λεύκωμα με τίτλο “Ο ναυτικός αγώνας του 1821” συμπλήρωσε μοναδικά την έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21. Πρόκειται για μια έκδοση της ΙΕΕΕ/ΕΙΜ με τη συμβολή του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η πλωτή έκθεση διακρίθηκε μεταξύ των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ετικέτες: ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ, Έκθεση, 1821, Επανάσταση