Χειμερινή εξόρμηση στον Πόρο | One Day Cruise

Χειμερινή εξόρμηση στον Πόρο

Η εξόρμηση σε κάποιο νησί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όχι μόνο δεν είναι απαγορευτική, αλλά μπορεί να αποδειχθεί άκρως συναρπαστική. Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα νησιά του Αργοσαρωνικού τον χειμώνα για μια χειμερινή εξόρμηση στον Πόρο. Ένας προορισμός ιδανικός για χαλάρωση και αλλαγή παραστάσεων μέσα στον δύσκολο χειμώνα.

Γενικά

Ο Πόρος αποτελείται από δυο μικρότερα νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαύρεια. Βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου και απέχει ελάχιστα από τον Γαλατά με τον οποίο συνδέεται με καράβια και καΐκια που εκτελούν συχνά δρομολόγια. Τον χειμώνα τα δρομολόγια ίσως είναι λιγότερα συγκριτικά με το καλοκαίρι, αλλά και πάλι μπορείτε να βρείτε πλοίο ακόμα και στις 10 το βράδυ! Εναλλακτικά, υπάρχει και η απευθείας σύνδεση με καράβι από τον Πειραιά.

Βόλτες

Η χώρα του νησιού έχει θέα στις ακτές της Τροιζηνίας και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη. Τα πανέμορφα νεοκλασικά της δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα της Ύδρας και των Σπετσών. Κάνοντας μια εκδρομή στον Πόρο το χειμώνα μπορείτε να θαυμάσετε με την ησυχία σας αυτά τα σπίτια και όλο το παραλιακό μέτωπο. Μην παραλείψετε να δείτε από κοντά τον Πύργο του Ρολογιού που χτίστηκε το 1927 πάνω σε έναν κατάφυτο λόφο. Έχει θέα μέχρι τον Γαλατά και μπορείτε να φτάσετε σε αυτόν πανεύκολα μέσα από μια εύκολη διαδρομή. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, βουλευτή με καταγωγή από τον Πόρο. Εκείνος είχε αγοράσει τον πρωτοποριακό για την εποχή του μηχανισμό από την Αμερική.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα βόλτα με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια είναι προς τον Ρωσικό Ναύσταθμο. Απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Χτίστηκε το 1834 με σκοπό τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου που βρισκόταν στο Αιγαίο. Οι έρημες αυτήν την εποχή παραλίες κατά μήκος της διαδρομής συνιστούν ένα σκηνικό απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας.

Μαθήματα ιστορίας

Στην πλατεία Αλέξανδρου Κορυζή βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου που είναι καθημερινά ανοιχτό. Φιλοξενεί εκθέματα από τη Μυκηναϊκή ως τη Ρωμαϊκή εποχή, τα οποία προέρχονται από το Ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα, την Ερμιόνη και τα Μέθανα. Χτίστηκε τη δεκαετία του ‘60 στη θέση της παλιάς οικίας του Αλέξανδρου Κορυζή που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά ως τη 12η μέρα της γερμανικής εισβολής.

Ναός του Ποσειδώνα και Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής

Τα ερείπια του ιερού του Ποσειδώνα βρίσκονται σε υψόμετρο 190 μέτρων, κοντά στην αρχαία πόλη της Καλαυρείας στη θέση Παλάτια Πόρου. Αξίζει μια επίσκεψη στο ναό που χτίστηκε γύρω στο 520 π.Χ. Θα φτάσετε εκεί με κατεύθυνση προς το βουνό μέσα από ένα πυκνό δάσος με πεύκα.

Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε είναι μια επίσκεψη στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής του 18ου αιώνα στα ανατολικά του νησιού, πάνω από την παραλία Μοναστήρι και κάτω από το Ναό του Ποσειδώνα. Βρίσκεται “πνιγμένο” στο πράσινο και φιλοξενεί ένα  εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία τον 17ο αιώνα.

Πεζοπορία

Μια καλή χειμωνιάτικη μέρα είναι ιδανική για πεζοπορία αν βρίσκεστε στον Πόρο, καθώς διαθέτει όμορφα πευκόφυτα μονοπάτια. Λίγο μετά τον Ρωσικό Ναύσταθμο ξεκινά ένα παραλιακό μονοπάτι που φτάνει μέχρι τον φάρο Ντάνα. Ακολουθήστε ακόμα τη διαδρομή που ξεκινά λίγο έξω από το Ασκέλι και ανηφορίζει προς τον Ναό του Ποσειδώνα. Τέλος, άλλη μια διαδρομή που μπορείτε να κάνετε είναι η Κυανή Ακτή-Προφήτης Ηλίας-Ιερό του Ποσειδώνα. Πάρτε το μονοπάτι που ξεκινά κοντά στην παραλία της Κυανής Ακτής, ανηφορήστε το βουνό της Στραβοράχης και κατηφορίστε στη μονή της Ζωοδόχου Πηγής φτάνοντας πάλι στην παραλία.

Ετικέτες: Πόρος, χειμώνας, Εκδρομή