Aegina Fistiki Fest 2023 | One Day Cruise

Aegina Fistiki Fest 2023

Για 14η συνεχόμενη χρονιά λαμβάνει χώρα φέτος το καθιερωμένο φεστιβάλ φιστικιού Fistiki Fest στην Αίγινα περιλαμβάνοντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό – και όχι μόνο – πρόγραμμα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκθέσεις των τοπικών εμπόρων, εικαστικές εκθέσεις, αγροτικές ημερίδες, συναυλίες, παραστάσεις, ομιλίες, γαστρονομικά γεγονότα, σεμινάρια, καθώς και ειδικές δράσεις για τα παιδιά. Η θεματική του φετινού φεστιβάλ είναι “Διακοπές στην Αίγινα”, εμπνευσμένη από την ασπρόμαυρη ταινία του 1958 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Το συναυλιακό πρόγραμμα άνοιξε ήδη με μια live εμφάνιση-έκπληξη του Πάνου Μουζουράκη και των Gadjo Dilo την 1η Αυγούστου εν πλω στο πλοίο Αντιγόνη εκτελώντας το δρομολόγιο Πειραιάς-Αίγινα. Αφού οι επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν στο νησί, η συναυλία συνεχίστηκε στο λιμάνι, στον χώρο του Άη Νικόλα του Θαλασσινού. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλίες από τους Δημήτρη Μπάση, Γιάννα Βασιλείου, Encardia, Lunatics, Swinging Cats, Γ. Καραδήμο, αλλά και ροκ βραδιές από τοπικά συγκροτήματα.

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φετινού Fistiki Fest είναι η διπλή θεματική έκθεση του Γιώργου Ξένου. Η πρώτη λαμβάνει χώρα στο ανακαινισμένο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, το οποίο άνοιξε για το κοινό στις 27 Ιουλίου. Με την έκθεση “Η Ελευθερία του Εγκλεισμού”, το ιστορικό κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν τις φυλακές της Αίγινας, ξεκινά την επαναλειτουργία του. Όσο για τη δεύτερη θεματική έκθεση του Γιώργου Ξένου με τίτλο “Πορευόμενοι στην Ιερότητα”, θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας-Κολώνας.

Το εικαστικό κομμάτι του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια έκθεση με ελληνικά λαϊκά παιχνίδια, μια έκθεση εμπνευσμένη από τη δουλειά του εικαστικού και παρατηρητή πουλιών Paul Walker, καθώς και εκθέσεις των κεραμιστών Νίκου Σκλαβενίτη και Θεοδώρας Χωραφά.

Μια ποιητική παρουσίαση με τίτλο “Συχνά οι Δεσποινίδες της Αβινιόν Άκουγαν την Τραβιάτα” θα πραγματοποιηθεί στην οικία Μόραλη, ενώ το Dimitris Kalantzis quartet θα παρουσιάσει στον ίδιο χώρο το έργο “Mano’s”. Πρόκειται για τζαζ διασκευές συνθέσεων του Μάνου Χατζιδάκι.

Στο κομμάτι της γαστρονομίας ηγείται ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Αιγινήτης σεφ Σπύρος Κατρίδης, ο οποίος θα μαγειρέψει με μια ομάδα μαγείρων από το νησί. Οι δημιουργίες τους έχουν θέμα την αστική κουζίνα των δεκαετιών ‘50-’60. Ακόμα, μια ομάδα γυναικών από την Μεσσηνιακή Μάνη θα παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους τα μυστικά της δίπλας, του κορυφαίου γλυκού της τοπικής τους κουζίνας.

Από το φεστιβάλ φιστικιού δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά το ίδιο το φιστίκι. Γι’ αυτό είναι προγραμματισμένη η ημερίδα “Τοπίο της Φιστικιάς” σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού. Η διατήρηση της καλλιέργειας του πολύτιμου καρπού είναι πρωτεύον ζήτημα, γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί και αγροτικό σεμινάριο σε συνεργασία με το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Μπενάκη με θέμα τη βελτίωση της καλλιέργειας της φιστικιάς.

Ετικέτες: Αίγινα, Φιστίκι Αίγινας, Aegina Fistiki Fest, Καλοκαίρι 2023