Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας | One Day Cruise

Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 ένα όνειρο πολλών ετών πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα. Ο λόγος για τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Αίγινας που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και στεγάζεται στο ισόγειο του πρώην ιστορικού κτηρίου του ΟΤΕ κοντά στον διατηρητέο Πύργο Μαρκέλλου.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν διοικητικά στελέχη του δήμου και της Δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, γνωστά ονόματα από τον χώρο της τέχνης, αλλά και πλήθος ντόπιων και παραθεριστών.

Στις σύντομες ομιλίες που εκφωνήθηκαν μαζί με το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας, δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να ετοιμαστεί ο χρόνος μέσα σε δύο μόλις μήνες. Πρόκειται για έναν άριστα και λιτά ανακαινισμένο χώρο για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα μέσα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Γιάννη Ζορμπά, η Δημοτική Πινακοθήκη αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της τέχνης και του πολιτισμού στο αγαπημένο νησί του Αργοσαρωνικού. Η Πινακοθήκη χαρακτηρίστηκε “κόσμημα” από τους ανθρώπους του χώρου, προτρέποντας τον κόσμο να τη χαρεί όσο περισσότερο μπορεί.

Σπουδαία ήταν η κίνηση του ζεύγους Βασίλη και Μάγδας Λαΐου Γρηγοριάδη να δωρίσει έναν πίνακα ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα αυτό, ώστε να εμπλουτιστεί η Δημοτική Πινακοθήκη με έργα. Το ίδιο είχε κάνει και ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Κώστας Ανδρέου", Νίκος Βαλής, που δώρισε το γλυπτό "Η γοργόνα", το οποίο κοσμεί και αυτό την πινακοθήκη.

Η πρώτη θεματική έκθεση με τίτλο "Λόγω φωτός: Το ίχνος της Αίγινας"  διήρκεσε μέχρι τις 29 Οκτωβρίου και το βέβαιο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλες. Περιλάμβανε 50 έργα από περίπου 35 καλλιτέχνες, τα οποία – με εξαίρεση τη “Γοργόνα” – παραχώρησαν οικογένειες και συλλέκτες. Όλα αναδείκνυαν τα χρώματα, το φως, τη φύση και τη θάλασσα, τους αρχαίους μύθους και τους ναούς, την ιδιαιτερότητα της Παλαιόχωρας, τις μνήμες των θρύλων της λογοτεχνίας που έζησαν στο νησί, τις βεγγέρες, τις φιλοσοφικές συζητήσεις κάτω από το φως της αιγινήτικης πανσελήνου. Στόχος, τέλος, είναι να συστηθεί μια μόνιμη, αντιπροσωπευτική συλλογή έργων από καλλιτέχνες που έζησαν και αγάπησαν την Αίγινα.

 

Πληροφορίες

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΙΓΙΝΑΣ
Κτήριο ΟΤΕ
Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα

 

Ημέρες ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 11:00 – 13:00 & 19:00 – 21:00

Ετικέτες: Πινακοθήκη, Αίγινα