Οι λόφοι της Αθήνας | One Day Cruise

Οι λόφοι της Αθήνας

Είναι γνωστό πως η Κωνσταντινούπολη και η Ρώμη χαίρουν όλη τη δόξα για τους επτά τους λόφους. Ωστόσο και οι λόφοι της Αθήνας περιμένουν τον κάθε επισκέπτη να τους εξερευνήσει. Ο λόφος της Ακρόπολης, ο λόφος Φιλοπάππου, ο Λυκαβηττός, ο Λόφος του Στρέφη, τα Τουρκοβούνια, ο Λόφος Νυμφών ή Λόφος του Αστεροσκοπείου και ο Αρδηττός δίνουν μια διαφορετική οπτική στην «χαοτική» Αθήνα… αυτή από ψηλά!

Ο λόφος της Ακρόπολης

Αναμφίβολα η πιο εμβληματική εικόνα της Αθήνας, η Ακρόπολη. Ή διαφορετικά ο "ιερός βράχος" είναι το επίκεντρο του Αθηναϊκού επτάλοφου με ύψος 156 μέτρα. Ο πεζόδρομος του Πικιώνη, ο περιφερειακός της Ακρόπολης και ο αρχιτεκτονικός περίπατος του νέου Μουσείου, συγκροτούν ένα ετερόκλητο δίκτυο περιπάτων στο οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε. Η επίσκεψη στο ναό του Παρθενώνα, στο Ερέχθειο και στον ναό της Απτέρου Νίκης θα χαραχτεί για πάντα στην καρδιά σας σαν μια πολιτισμική εμπειρία όπου δεν υπάρχει όμοιά της.

Ο λόφος Φιλοπάππου

Πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο πευκοδάσος ιδανικά για εξερευνήσεις. Ξύλινα γεφυράκια και μία συγκλονιστική θέα στην Ακρόπολη. Ο λόφος Φιλοπάππου είναι πολλά περισσότερα από ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για την πόλη! Το λιθόστρωτο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαδιάρη είναι έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Φυσικά, στο ψηλότερο σημείο του λόφου δεσπόζει σήμερα το μνημείο του Γάιου Ιούλιου Αντίοχου Φιλόπαππου. Αξίζει να φτάσετε εκεί ακολουθώντας πολλές διαδρομές, που είναι εξίσου όμορφες. 

Ο λόφος του Λυκαβηττού

Είτε επιστρατεύσετε τις δυνάμεις σας για να ανεβείτε 227 μέτρα πάνω από την πρωτεύουσα, είτε επιλέξετε την ευκολότερη πρόσβαση με το τελεφερίκ ένα είναι σίγουρο. Ο Λυκαβηττός έχει την ωραιότερη θέα της Αθήνας και αξίζει να την χαζέψετε από την κορυφή του.

Η ευωδιά των πεύκων πλημμυρίζει όλη την διαδρομή. Σε κάθε στροφή του ανηφορικού δρόμου κρύβεται και άλλη μια εντυπωσιακή πλευρά της πόλης. Από την Ακρόπολη μέχρι τα νησιά του Σαρωνικού και από τα Τουρκοβούνια μέχρι τον Πειραιά. Στο υψηλότερο σημείο του λόφου είναι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Ενώ στη νότια μεριά του βρίσκεται ο Αϊ Σιδερέας. Στη «φαγωμένη» λόγω του νταμαριού πλευρά του υπάρχει το ανοιχτό θέατρο, που από το 1964 έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

 

Αλλά και τα νησιά του Σαρωνικού έχουν τους δικούς τους λόφους με τη δική τους ιστορία. Ο Πόρος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, ενώ η Ύδρα στις πλαγιές 2 λόφων. Η μορφολογία τους είναι αυτή που αναδεικνύει τους παραδοσιακούς οικισμούς των 2 αυτών νησιών. Τέλος, ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα έχει χτιστεί πάνω σε ένα λόφο 160 μέτρων και αποτέλεσε από την αρχαιότητα σημείο αναφοράς μέσα στους αιώνες.

Ετικέτες: Αθήνα, Αξιοθέατα, Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Φιλοπάππου