Η Ύδρα η μούσα των καλλιτεχνών | One Day Cruise

Η Ύδρα η μούσα των καλλιτεχνών

Κοσμοπολίτικη, γοητευτική, με πλούσια ιστορία και καλλιτεχνική παράδοση. H Ύδρα τραβούσε σαν μαγνήτης όλη την πνευματική ζωή της Ελλάδας και του εξωτερικού, χάρη στην δύναμη της απλότητάς της. Νησί καλλιτεχνικής έμπνευσης για σπουδαίες προσωπικότητες. Γι' αυτό τη χαρακτηρίζουν ως "η μουσα των καλλιτεχνών".

Mέχρι σήμερα αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό, που προσφέρει στον ταξιδιώτη ένα ανεκτίμητο αίσθημα ελευθερίας και μια «βουτιά» στον γοητευτικό κόσμο της τέχνης.

Υδραίοι άνθρωποι του πνεύματος

Ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα το 19ου και 20ου αιώνα η Ύδρα συγκέντρωσε κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες της Tέχνης και των Γραμμάτων. Άλλωστε το ίδιο το νησί γέννησε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες: τον ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη. Στην Ύδρα έζησε τα παιδικά του χρόνια και ο σπουδαίος ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης. Το 2007 ο γνωστός εικαστικός δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το σπίτι των προγόνων του και πλέον στην Οικία Τέτση, η οποία είναι επισκέψιμη. Εκεί στεγάζεται το ατελιέ, έργα του καλλιτέχνη και τα αντικείμενα του σπιτιού του.

Πόλος έλξης καλλιτεχνών

Με το νησί έχουν συνδέσει το όνομα τους οι ζωγράφοι Γιώργος Μαυροϊδής και Κωνσταντίνος Βυζάντιος. Καθώς και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος ο Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Θανάσης Πετσάλης ο Χένρι Μίλερ, ο Ζιλ Ντασέν και πολλοί άλλοι άνθρωποι του πνεύματος. Όλοι ήρθαν στο νησί, το αγάπησαν και συνδέθηκαν με αυτό αναγνωρίζοντας στην Ύδρα σαν έναν τόπο δημιουργίας.

Η αναγνώριση από το διεθνές jet-set

 Αυτή η έντονη καλλιτεχνική δυναμική της δεν άργησε να προσελκύσει και καλλιτέχνες από το εξωτερικό, αναδεικνύοντας την Ύδρα σε νησί παγκοσμίου φήμης. Το 1957 γυρίστηκε η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της εποχής "το Παιδί και το δελφίνι" με τη Σοφία Λόρεν. Αυτό έκανε την Yδρα πόλο έλξης λαμπερών προσωπικοτήτων όπως η Μαρία Κάλλας, Μπριζίτ Μπαρντό και η Τζάκι Κένεντι. Ανάμεσα στους ξένους καλλιτέχνες που συνέδεσαν το όνομα τους με την Ύδρα είναι και ο διάσημος τραγουδοποιός Λέοναρντ Κόεν. Έφτασε στην Ύδρα το 1960 και την ερωτεύτηκε ακαριαία. Στο παραδοσιακό σπίτι που έζησε για επτά χρόνια με τη σύντροφό του Μάριαν, έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του.

Ετικέτες: Ύδρα