Το Χόλλυγουντ αγαπάει την Ελλάδα | One Day Cruise

Το Χόλλυγουντ αγαπάει την Ελλάδα

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλλυγουντ επέλεξε τα ελληνικά τοπία και νησιά ως φόντο των μεγαλύτερων παραγωγών της. Τα παραδείγματα, αμέτρητα. Το Χόλλυγουντ αγαπάει την Ελλάδα και το αποδεικνύει μέχρι και σήμερα!


Αλέξης Ζορμπάς


Βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Η ταινία του 1964 περιγράφει τη ζωή του λογοτεχνικού ήρωα με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.

Η ταινία έγινε γνωστή και για το soundtrack της, γραμμένο από τον Μίκη Θεοδωράκη, ιδιαίτερα για το παγκοσμίου φήμης πια «Συρτάκι». Επίσης, απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ.

Για τα γυρίσματα επιλέχθηκαν τα όμορφα Χανιά της Κρήτης για το λόγο ότι ο  ήρωας επισκέπτεται τον τόπο καταγωγής του πατέρα του. Η παραλία του Σταυρού Ακρωτηρίου και ο λόφος της αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό της ταινίας.

Ο Κουίν ήταν φιλικότατος με τους ντόπιους στα διαλείμματα των γυρισμάτων για όσο διάστημα αυτά διήρκεσαν.


Το παιδί και το δελφίνι


Είναι η πρώτη αμερικανική ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα και προβλήθηκε το 1957. Πρωταγωνίστησαν οι Άλαν Λαντ και Σοφία Λόρεν. Το ρομαντικό δράμα είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα.

Εκτός από την Ύδρα και τους κόλπους του Σαρωνικού, γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα και την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα, τα Μετέωρα και την Επίδαυρο.

Η Σοφία Λόρεν υποδύεται την κόρη ενός Υδραίου σφουγγαρά, η οποία ανακαλύπτει στο βυθό της θάλασσας ένα άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Από κει ξεκινάει μια περιήγηση στα τοπία που αναφέρθηκαν.

Οι λήψεις της Λόρεν στη θάλασσα του Σαρωνικού και τις ακτές της Ύδρας εκτόξευσαν τη δημοτικότητα του νησιού. Ήταν η ταινία που καθιέρωσε την Ιταλίδα ηθοποιό ως διεθνές σύμβολο του σεξ και η αφορμή να ξεκινήσουν στην Ελλάδα γυρίσματα πολλές διεθνείς παραγωγές.


Ποτέ την Κυριακή


Το «Ποτέ την Κυριακή» είναι μια ρομαντική κομεντί του 1960. Μια από τις πιο γνωστές ταινίες που καθιέρωσαν τη Μελίνα Μερκούρη. Σε σενάριο - σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν και μουσική Μάνου Χατζηδάκη, που κέρδισε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και άλλες κινηματογραφικές διακρίσεις.

Γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά σε πρώτο πλάνο. Το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» είναι το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές παγκοσμίως και το πρώτο ξενόγλωσσο (πλην της αγγλικής γλώσσας) που κέρδισε Όσκαρ.

Η Μελίνα Μερκούρη υποδύθηκε μια πόρνη, την οποία ερωτεύεται ένας αμερικανός συγγραφέας στο ταξίδι του στην Ελλάδα.

Ετικέτες: Ύδρα, Σινεμά, Συρτάκι, Ελληνικός Κινηματογράφος, Χόλλυγουντ, Όσκαρ, Κρήτη, Μελίνα Μερκούρη, Σοφία Λόρεν, Άντονι Κουίν