Συνταγές από την Ύδρα
Το νησί της Ύδρας συγκινεί όλους όσους αγαπούν τα γραφικά σοκάκια, τη νεότερη ιστορία αλλά και το καλό φαγητό. Μια επίσκεψη στο νησί εκτός από στιγμές χαλάρωσης μακριά από την πολύβουη πόλη (ας μην ξεχνάμε ότι απαγορέυονται τα αυτοκίνητα!) θα σας ταξιδέψει και γαστρονομικά αφού η τοπική κουζίνα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το φημισμένο γεμιστό καλαμάρι αλλά και τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά γλυκίσματα. Εμείς σας δίνουμε τις συνταγές από την Ύδρα για να έχετε πάντα μαζί σας ένα κομμάτι του νησιού. Και γιατί όχι να τις ετοιμάζετε για τους αγαπημένους σας!
Γεμιστό καλαμάρι με σπανάκι και φέτα
Υλικά:
Για τα καλαμάρια:
- 8μεγάλα καλαμάρια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 2φλιτζάνια. φέτα
- 1κουτ. σουπας άνηθο (ή μάραθο) ψιλοκομμένα
- 2φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο σοταρισμένο
- 1φλιτζάνι ξινομυζήθρα
- 1/2φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1μέτριο κρεμμύδι πολτοποιημένο
- 1αυγό
- 1φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
- 1πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1κουτ. γλυκ. μαύρο πιπέρι
- 1κουτ. γλυκ. αλάτι
Για τη σάλτσα:
- 1/2φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
- 2ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στον τρίφτη
- 1κουτ.γλυκ. πελτέ ντομάτας
- 1/2κουτ.γλυκ. ξύσμα λεμονιού
- 1φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό
Εκτέλεση:
Αφού πλύνουμε καλά και καθαρίσουμε τα καλαμάρια από τις μεμβράνες που έχουν στο εσωτερικό τους, τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Παράλληλα σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, τον άνηθο (ή το μάραθο), το σπανάκι, το πιπέρι και το αλάτι. Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα το καλαμάρι και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες για να μην μας ανοίξει.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και το ψιλοτριμμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχουμε τα καλαμάρια. Έπειτα προσθέτουμε το κρασί. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε από την κατσαρόλα τα καλαμάρια και τα διατηρούμε ζεστά. Στη σάλτσα από τα καλαμάρια συμπληρώνουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο, τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά ακόμα.
Τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό.
Ξαναβάζουμε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα με την σάλτσα και τα αφήνουμε να πάρουν μόλις μια βράση.
Σερβίρουμε τα καλαμάρια με την σάλτσα τους και γαρνίρουμε με μπόλικο φρέσκο βασιλικό και ξύσμα λεμονιού.
Αμυγδαλωτά σε σχήμα αχλαδιού
Υλικά:
- 1 κιλό αμυγδαλόψιχα καθαρισμένη
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κιλό κρυσταλική ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ροδόνερο
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Αλέθουμε την αποφλοιωμένη αμυγδαλόψυχα στο μπλέντερ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το ροδόνερο. Αφού τα αναμίξουμε πολύ καλά με τα χέρια μας,πλάθουμε μικρά αχλαδάκια.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα αχλαδάκια και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις αποκτήσουν ίσα ίσα ένα χρυσαφί χρώμα τα βγάζουμε από το φούρνο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 4 ώρες. Τέλος τα ραντίζουμε με ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Αν φυσικα θέλετε να γευτείτε τις αυθεντικές συνταγές από την Ύδρα και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, δεν έχετε παρά να κλείσετε μια μονοήμερη κρουαζιέρα με την One Day Cruise ώστε να απολαύσετε από κοντά τις φημισμένες υδραϊκές συνταγές!
Ετικέτες: Γεμιστό καλαμάρι, συνταγές, Γαστρονομία, Αμυγδαλωτά Ύδρας, Ύδρα