Ξηροί καρποί από την Ελλάδα
Η οικονομια της Ελλάδας για πολλά χρόνια στηριζόταν στη γεωργία, την κτηνοτροφία και φυσικά τον τουρισμό. Με τα χρόνια οι εκμεταλλευτές της γης στράφηκαν σε διαφορετικές, περισσότερο αποδοτικές καλλιέργειες. Ξηροί καρποί από την Ελλάδα εξάγωνται σε πολλές χώρες. Πρώτη προτίμηση αποτελούν τα φιστίκια Αιγίνης. Ακολουθούν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και τα κάστανα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για μια ισορροπημένη διατροφή.
Φιστίκια Αιγίνης
Είναι ο παραδοσιακός καρπός της Αίγινας, ο οποίος το 1996 κατοχύρωσε την ονομασία προέλευσής του. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια στα αντιοξειδωτικά συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βοηθούν στην καλή όραση. 30 γραμμάρια φιστικιών Αιγίνης περιέχουν 159 θερμίδες, 12,8 γραμμάρια λιπαρών, 7,7 γραμμάρια υδατανθράκων, 2,1 γραμμάρια σακχάρων, 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 5,7 γραμμάρια πρωτεΐνης και καθόλου νάτριο.
Καρύδια
Οι αρχαίοι τα αποκαλούσαν «βασιλικούς ξηρούς καρπούς». Πίστευαν ότι όταν ο Δίας κατέβαινε στη γη έτρωγε καρύδια για να του δώσουν περισσότερη δύναμη και σοφία. Η πρώτη καλλιέργειά τους αποδίδεται στους αρχαίους Έλληνες. Τα καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Έχουν περισσότερα λιπαρά από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, αλλά πρόκειται για καλά λιπαρά. Επίσης, τα καρύδια προκαλούν γρήγορα κορεσμό. Έχουν πολλές θερμίδες, μόλις 30 γραμμάρια δίνουν 220 θερμίδες, 22 γραμμάρια λιπαρών, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο σακχάρων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα αποτελούν ένα υγιεινό σνακ. Περιέχουν βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 10-12 αμύγδαλα, καθώς μόλις 100 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 575 θερμίδες.
Σουσάμι
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το σουσάμι για να φτιάξουν το παστέλι. Το ελληνικότατο παστέλι είναι η πρώτη μπάρα ενέργειας που φτιάχτηκε ποτέ. Επειδή είναι δυναμωτικό, το θεωρούσαν ιδανική τροφή για τους πολεμιστές. Το παστέλι φτιαχνόταν και φτιάχνεται ακόμα αναμειγνύοντας σουσάμι με μέλι. Το χώριζαν σε λεπτές στρώσεις και το έψηναν. Αποτελεί ένα εύκολο σνακ που μπορούμε να το έχουμε μαζί μας παντού.
Κάστανα
Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό. Μάλιστα, μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα αποδίδουν έως το 45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Μέρος της βιταμίνης όμως, χάνεται όταν τα κάστανα βράζονται ή ψήνονται. Περιέχουν επίσης, βιταμίνες Α και Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία δε χάνονται όταν τα κάστανα βράζονται ή ψήνονται. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού ψημένα κάστανα έχει 88 θερμίδες και από ένα γραμμάριο σε λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.
Ετικέτες: ξηροί καρποί, Φιστίκι Αίγινας, Μεσογειακή διατροφή