Ναυάγια στον Αργοσαρωνικό (Μέρος Β) | One Day Cruise

Ναυάγια στον Αργοσαρωνικό (Μέρος Β)

Πολλαπλές παράλληλες ιστορίες ναυαγίων “κοιμούνται” σιωπηλά στο βυθό του Αργοσαρωνικού, πολύ περισσότερες από όσες φαντάζεται κανείς.

“Ύδρα”

Εντοπίζεται στις Λαγούσες: ένα σύμπλεγμα πέντε βραχονησίδων μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας. Πρόκειται για το αντιτορπιλικό “Ύδρα” που συμμετείχε στην πρώτη ναυμαχία του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940. Το πλοίο βυθίστηκε ύστερα από επίθεση του γερμανικού βομβαρδιστικού στις 22 Απριλίου 1941.

“Retriever”

Βομβαρδίστηκε την 1η Απριλίου 1941 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από γερμανικό αεροπλάνο. Το “Retriever” ήταν εγγεγραμμένο στο νηολόγιο του Λονδίνου, ενώ το ναυάγιό του βρίσκεται κοντά στο νησάκι Φλέβες στον Σαρωνικό.

Υποβρύχιο U133

Το U133 ήταν ένα γερμανικό υποβρύχιο, το οποίο προσέκρουσε σε ελληνική νάρκη τον Μάρτιο του 1942, ανοιχτά της Αίγινας. Βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας, 78 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κομμένο στα δύο. Το συγκλονιστικό με το U133 είναι ότι εξακολουθεί να στέλνει κηλίδες πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας ακόμα και σήμερα. Το υποβρύχιο είχε ξεκινήσει για απόρρητη αποστολή από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Λίγο μετά τον απόπλου εξερράγη, παρασέρνοντας στο θάνατο το πλήρωμα των 45 ατόμων, στη θαλάσσια περιοχή έξω από το Ακρωτήριο Τούρλος της Αίγινας.

“Clan Fraser”

Πρόκειται για άλλο ένα ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 6 Απριλίου 1941, η Γερμανία κήρυξε πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία. Έντεκα βομβαρδιστικά HENKEL HE-111 ανέλαβαν να ρίξουν νάρκες έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Ένας Γερμανός πιλότος όμως, παράκουσε την εντολή και φόρτωσε μια βόμβα SC250. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανατιναχθεί το “Clan Fraser”, ένα αγγλικό πλοίο γεμάτο εκρηκτικά, το οποίο και βυθίστηκε. Οι έρευνες έδειξαν ότι χτυπήθηκε από τρεις βόμβες, μία μπροστά, μία στο μέσο του πλοίου και μία πίσω. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε επτά μέλη του πληρώματος. Το πλοίο καιγόταν επί πέντε ώρες πριν από την τελική του έκρηξη. Μάλιστα μέχρι σήμερα, σε ένα δέντρο απέναντι από το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σφηνωμένο ακόμα ένα κομμάτι λαμαρίνας του πλοίου.

“Μέρλιν”

Στις 15 Νοεμβρίου 1972, τρία μίλια νότια από το λιμάνι του Πειραιά βυθίστηκε το οχηματαγωγό “Υποπλοίαρχος Μέρλιν” μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Αιτία ήταν η σύγκρουση με το τάνκερ “World Hero”. Το “Μέρλιν” παρέσυρε στο βυθό 44 αξιωματικούς και ναύτες.

Ετικέτες: Ναυάγιο, Αργοσαρωνικός, πλοίο, Βυθός, Ιστορία, Παγκόσμιος Πόλεμος